Naslovnica Politika Erdogan: Turci smatraju da su dužni da budu uz BiH

Erdogan: Turci smatraju da su dužni da budu uz BiH

106

Istanbul — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s organizacijama oko kojih su okupljeni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te im je tom prilikom obrazložio svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju online izdanja turskog lista Hurriyet, izrazio je žaljenje zbog smrti jednog od osnivača SDA Hasana Čengića, te smrti bivšeg sandžačkog muftije i političara Muamera Zukorlića. Najavio je da će delegacija njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) posjetiti Bosnu i Hercegovinu, a da će na čelu te delegacije biti zamjenik predsjednika stranke Numan Kurtulmus.

Erdogan je poručio da u Turskoj živi dva miliona Bošnjaka, te da u ovoj državi, kako je izjavio, ima više stanovnika albanskog porijekla nego što sama Albanija ima stanovništva. Prisutnima je ukazao na to da problemi na Balkanu izazivaju zabrinutost i u Turskoj, prenosi portal Klix.ba.

“Snažnije ćemo da stojimo uz bosansku braću”

Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, ocijenio je da postoje snažni odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske koji se održavaju stoljećima. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turske nacije. Naveo je da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to kakve su okolnosti.

Kako je kazao Erdogan, Turska je tokom rata u Bosni i Hercegovini mobilizirala sve svoje resurse. Najavio je snažniju podršku i potcrtao da njegova država Bosnu i Hercegovinu vidi kao državu bez diskriminacije.

“Od sada ćemo snažnije i drugačije nastaviti da stojimo uz bosansku braću. Uložili smo i činimo sve napore da mir nakon rata bude trajan. Bosna i Hercegovina je multikulturalna zemlja i mi podržavamo nepostojanje bilo kakve diskriminacije uz očuvanje etničkog identiteta. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka događajima iz prošlosti. I Bošnjaci, i Srbi i Hrvati imali su korist od ulaganja turskih kompanija”, rekao je.

Ponovio je da će Turska učiniti sve da ovaj dio svijeta bude miran i stabilan. Smatra da ovi napori, kako je naveo, uznemiruju one koji se hrane previranjima i haosom.

“Autoput od Sarajeva do Beograda je mirovni projekt”

Ukazao je na to da Turska trenutno u Bosni i Hercegovini investira više od 250 miliona dolara. Želja mu je da se poboljša trgovina.

“Cilj nam je da trgovinu, koja je prošle godine uprkos pandemiji koronavirusa iznosila 650 miliona dolara, za kratko vrijeme povećamo na više od milijardu dolara”, kazao je.

Uvjerava da će gradnja autoputa od Sarajeva do Beograda poboljšati privredu regije. Za njega je ovaj infrastrukturni projekt višestruko značajan.

“Prema našem mišljenju, ovo nije samo infrastrukturni projekt. Ovo je mirovni projekt u svim aspektima”, dodaje Erdogan.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)