Naslovnica Politika Erdogan traži od Švedske “izručenje ili deportaciju određenih osoba”

Erdogan traži od Švedske “izručenje ili deportaciju određenih osoba”

93

Ankara — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je generalnom sekretaru NATO saveza Jensu Stoltenbergu da Švedska i Finska “tek trebaju poduzeti konkretne i iskrene korake da se ublaži zabrinutost Turske prije njihovog predloženog ulaska u NATO”.

Turska je trenutno jedina članica NATO-a koja je javno blokirala početak procesa primanja Švedske i Finske u ovaj blok, navodeći kao razlog navodnu podršku tih zemalja zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), što ove zemlje kategorično odbijaju.

Do samita NATO-a u Madridu ostalo je manje od sedmicu, a Turska još uvijek očekuje da će Švedska i Finska “promijeniti svoj stav” u vezi s PKK-om.

Jedan od Erdoganovih uslova za podršku NATO aspiracijama dviju zemalja je da “garantuju da će ukinuti embargo na oružje i obećaju da neće pribjegavati sličnim taktikama u budućnosti”.

U odvojenom telefonskom razgovoru sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson u subotu, Erdogan je ponovio svoj zahtjev “za izručenje ili deportaciju određenih osoba”, no nije poznato o kojim se osobama radi.

(StarMo)