Naslovnica Život Erdogan telefonom sa Putinom o Siriji

Erdogan telefonom sa Putinom o Siriji

438
Recep Tayyip Erdogan

Moskva/Ankara — Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o dešavanjima u Siriji.

U saopćenju iz Kabineta turskog predsjednika se navodi da su dvojica čelnika “razgovarali o bilateralnim odnosima kao i o najvažnijim regionalnim pitanjima”.

Erdogan je tom prilikom istakao da operacija “Izvor mira” na sjeveroistoku Sirije “doprinosi borbi protiv terorizma kao i teritorijalnom integritetu Sirije i političkom rješenju sukoba”.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj “uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom”.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su “teroristi jedina meta u okviru operacije”.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je također izjavio da turske snage operaciju “Izvor mira” na sjeveru Sirije provode u skladu s međunarodnim pravom, Poveljom UN-a i rezolucijama Vijeća sigurnosti o borbi protiv terorizma.

Turska se našla pod snažnim kritikama Zapada zbog akcije u Siriji, a predsjendik SAD Donald Trump je zbog zbog toga ovoj zemlji uveo ekonomske sankcije.

(StarMo)