Naslovnica Život Erdogan: Putinu sam jasno kazao…

Erdogan: Putinu sam jasno kazao…

419
Recep Tayyip Erdogan

Ankara — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će se 5. marta sastati s čelnicima Francuske, Njemačke i Rusije kako bi razgovarali u stanju u regiji Idliba u Siriji gdje je zbog posljednje ofanzive snaga sirijske vlade gotovo milion ljudi napustilo svoje domove, javlja Al Jazeera Balkans.

“Vladimiru Putinu sam jučer jasno iskazao našu odlučnost u pogledu Idliba. Spomenuo sam to i Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu. Petog marta sastat ćemo se s Putinom, Macronom i Merkel i ponovno o tome razgovarati”, najavio je turski čelnik, prenijela je Hina, pozivajući se na britansku novinsku agenciju Reuters.

Nakon niza telefonskih razgovora u petak Merkel i Macron su izrazili zabrinutost zbog stanja u Idlibu i zatražili okončanje sukoba, dok je Kremlj rekao da razmatra mogućnost održavanja sastanka na vrhu četiri strane.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak ruskog predsjednik Vladimira Putina da “obuzda” sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je naglasio “da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza”, naveo je ured turskog predsjednika, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

Putin je rekao, kako se navodi u saopćenju Kremlja, da je “izuzetno zabrinut” zbog “agresivnog djelovanja” pobunjenika u Idlibu.

(StarMo)