Naslovnica Život Erdogan potpisao dekret o Aja Sofiji

Erdogan potpisao dekret o Aja Sofiji

140
Recep Tayyip Erdogan

Ankara/Istanbul — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je dekret o pretvaranju Aje Sofije u Istanbulu u džamiju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je turski sud poništio status muzeja Aje Sofije, omogućavajući tako da bude pretvorena u džamiju.

Aja Sofija se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. UNESCO je ranije pozvao Tursku da ne mijenja njen status bez razgovora.

Naime, prethodno je Udruženje za podršku starim spomenicima i životnoj sredini podnijelo zahtjev Vrhovnom sudu Turske da donese odluku da li je potpis tadašnjeg predsjednika Kemala Ataturka na dekretu iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej – originalan ili lažan.

Državno vijeće 10. jula poništilo je tu uredbu iz 1934.

Crkva Svete mudrosti ili Aja Sofija izgrađena je početkom petog vijeka i više od devet vijekova bila je crkva u kojoj su se krunisali vizantijski carevi. Osmanski sultan Mehmed II ju je nakon osvajanja Konstantinopolja 1453. pretvorio u džamiju. Tada su joj dograđeni minareti, a u unutrašnjosti izvedene znatne preinake.

Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Osmanskog carstva i osnivanja sekularne Republike Turske, a po nalogu Kemala Ataturka, pretvorena je 1934. u muzej. Tada su otkriveni mnogi mozaici i arheološki ostaci starije Konstantinove bazilike, podsjeća RSE.

(StarMo)