Naslovnica Politika Erdogan: Otvorit ćemo vrata izbjeglicama ka Evropi

Erdogan: Otvorit ćemo vrata izbjeglicama ka Evropi

651

Budimpešta — Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji se nalazi u posjeti Mađarskoj, zaprijetio je da će sirijskim izbjeglicama u Turskoj “otvoriti vrata” ka zapadu Evrope, javlja AFP.

“Mi ćemo sa ili bez podrške nastaviti da prihvatamo goste, do neke određene tačke… Ako utvrdimo da to ne funkcioniše, nećemo imati drugi izbor nego da ‘otvorimo vrata’ ka zapadu Evrope”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Turskoj se nalazi četiri miliona izbjeglica, od kojih 3,6 miliona iz Sirije.

“Moguće je da će dio njih otići (dalje) u Evropu”, dodao je turski predsjednik.

Turska je glavna tranzitna zemlja za migrante i izbjeglice koje žele ka zapadu Evrope, ali je taj priliv usporen sporazumom EU i Turske iz 2016. godine.

Nezadovoljan sprovođenjem tog sporazuma, Erdogan sedmicama prijeti “otvaranjem vrata migrantima”, ali je predložio i da se oni nasele na sjeveru Sirije, odakle turske trupe potiskuju Kurde.

Turska treba da “zonu sigurnosti” uspostavi na velikom području sjeveroistoka Sirije, pod njenom kontrolom poslije svoje ofanzive protiv kurdskih snaga.

Turske vlasti navele su ranije da bi u tu zonu trebalo biti prebačeno 3,6 miliona izbjeglica koje su prebjegle u Tursku od 2011. godine kada je izbio rat u Siriji.

(StarMo)