Naslovnica Politika Erdogan: Okončati krizu u Zaljevu

Erdogan: Okončati krizu u Zaljevu

350
Recep Tayyip Erdogan

Doha — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u Dohi na hitno okončanje spora između Katara i njemu suprotstavljenih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom u nadi da će popustiti napetosti u regiji.

Za vrijeme višesatne posjete Kataru Erdogan je ipak isključio zatvaranje turske vojne baze na katarskoj teritoriji, prenose hrvatski mediji.

Zatvaranje te baze jedan je od uslova koji Katar mora ispuniti ako želi da ga zvanični Rijad i njegovi saveznici prestanu držati u izolaciji.

Veze između Dohe i Ankare ojačale su otkako su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske odnose s Katarom u junu 2017.

Te četiri zemlje optužuju zvaničnu Dohu da podržava islamističke pokrete i gradi veze sa šijitskim Iranom koji je njima, državama sunitskog islama, glavni protivnik u regiji.

Služena Doha odbacuje optužbe.

“Oni koji traže zatvaranje ove baze su oni koji još nisu shvatili da je Turska bila prijateljica državi Katar u teškim danima”, rekao je Erdogan i naglasio “Nikada nismo ostavili svoje prijatelje koji su bili izloženi prijetnjama ili u opasnosti.”

“Želim da se kriza koja u Zaljevu traje već dvije i po godine riješi u najkraćem roku”, rekao je Erdogan govoreći u bazi u predgrađu Dohe gdje je stacionirano oko 5000 vojnika.

(StarMo)