Naslovnica Život Erdogan odgovorio Putinu: Hvala, primio sam Pfizer

Erdogan odgovorio Putinu: Hvala, primio sam Pfizer

140
Putin i Erdogan

Sochi — Ruski predsjednik Vladimir Putin preporučio je u srijedu turskom kolegi da uzme rusku vakcinu Sputnjik V kada se bude vakcinisao drugom dozom protiv covida-19, a Recep Tayyip Erdogan mu je odgovorio da je već primio Pfizer.

Dvojica čelnika su se sastala u Sočiju, na obali Crnog mora, u rezidenciji ruskog predsjednika.

Putin, koji je upravo izašao iz dvosedmične izolacije nakon širenja zaraze u njegovom okruženju, rekao je da se nije zarazio pošto je čitav dan bio u društvu sa zaraženim savjetnikom.

“Imam visok nivo antitijela. Hvala Bogu, imam sreće”, rekao je Putin (68) u razgovoru sa Erdoganom ispred rezidencije, vidi se na snimcima koje je objavio ured ruskog predsjednika, prenose hrvatski mediji.

“Idući put kad se budete trebali ponovo vakcinisati, učinite to na vrijeme Sputnjikom”, dodao je Putin. Turski predsjednik (67) odgovorio je da je primio drugu dozu Pfizerove vakcine.

“Onda drugi put”, uzvratio je ruski čelnik.

Istog dana Rusija, najteže stradala evropska zemlja u pandemiji, prijavila je drugi uzastopni rekord, 857 umrlih u jednom danu.

Zemlja se od juna bori s epidemijskim valom povezanim s delta verzijom virusa koja je zaraznija.

Vakcinisanje u Rusiji sporo napreduje zbog nepovjerenja ljudi, iako postoje četiri domaće vakcine, među kojima Sputnjik V. Podaci objavljeni na internet-stranici Gogov pokazuju da je do danas potpuno vakcinisano tek 28,8 posto ruskog stanovništva.

(StarMo)