Naslovnica Život Erdogan: Očekujemo od EU…

Erdogan: Očekujemo od EU…

140

Ankara — Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan u utorak je od Evropske unije zatražio otvaranje pristupnih pregovora s Ankarom, dan uoči evropskog sastanka na vrhu u Bruxellesu posvećenog ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenosi TRT World.

“Očekujemo od EU da ubrzo otvori poglavlja pristupnih pregovora i da počne pregovore o carinskoj uniji, bez besramne računice”, rekao je Erdogan nakon sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Ankari.

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari vraćanje na međunarodnu scenu zahvaljujući njenim naporima u posredovanju.

Pregovori o mogućem članstvu Turske u EU, koji su počeli 2005. godine, zapeli su zadnjih godina zbog rasta napetosti s Bruxellesom u vezi s čitavim nizom pitanja.

Evropska komisija je krajem 2020. godine ocijenila da su izgledi Turske za članstvo u EU “na mrtvoj tački” zbog toga što su njene institucije donosile odluke suprotne interesima EU.

“Turska se nastavila udaljavati od EU, uz ozbiljno nazadovanje na području vladavine prava i temeljnih ljudskih prava”, stajalo je u tom izvještaju Evropske komisije, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Odnosi Bruxellesa i Ankare i dalje su zategnuti, a posebno nakon neuspjelog pokušaja puča u julu 2016. godine i progona mnogih opozicionara i pripadnika medija koji je potom nastupio.

Predsjednici država i vlada EU sastaju se danas u Bruxellesu na dvodnevnom samitu posvećenom uklanjanju posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

U četvrtak se u Bruxellesu treba održati i specijalni samit NATO-a.

Erdogan je u razmaku od devet dana primio četvoricu čelnika zemalja EU i NATO-a.

Turska, koja je saveznica Kijeva i članica NATO-a, od početka krize u Ukrajini posreduje između Rusije i Ukrajine, ali ne pristaje uvesti sankcije Rusiji na urgiranje zapadnih zemalja.

(StarMo)