Naslovnica Politika Erdogan o godišnjici neuspjelog puča: Oni su globalna mreža izdajnika…

Erdogan o godišnjici neuspjelog puča: Oni su globalna mreža izdajnika…

95
Recep Tayyip Erdogan

Istanbul — Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je za turski medij ”Yeni Safak“ napisao tekst povodom pete godišnjice pokušaja puča u Turskoj, koji su vojne osobe odane terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) izvele u noći 15. jula 2016. godine.

– Odlučno nastavljamo borbu Protiv FETO-a, koji je globalna mreža izdajnika. Nastavljamo, kako u zemlji, tako i inostranstvu tragati za pripadnicima FETO-a i predavati ih turskom pravosuđu – napisao, između ostalog, Erdogan.

Turski predsjednik je porukom o nepobjedivoj i neprolaznoj Turskoj, podsjetio kako je hrabri turski narod ujedinjen 15. jula, ostvario veliku pobjedu protiv pučista koji su usmrtili 251 šehida.

Istovremeno, poručio je kako 15. juli šalje posebnu poruku i lekciju.

– Ova sjajna pobjeda kojom smo zaustavili pokušaj puča i okupacije, cijelom svijetu je bila značajna lekcija i poruka kojom je cijelom svijetu pokazano šta sve možemo uraditi da zaštitimo volju naroda i demokratiju – napisao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska 15. jula 2016. bila izložena pokušaju okupacije koji je izgledao kao puč.

– Ovaj puč je bila najnečasnija halka lanca napada kojim je FETO, kroz razne zavjere uzeo za metu volju naroda. FETO, čiji su planovi prekinuti borbom naše države i podrškom naroda, kao posljednje rješenje imao je pokušaj puča 15. jula 2016. – napisao je Erdogan.

Podsjetio je kako su pučisti oružje, tenkove i avione uperili ka narodu, te da su ih u tim namjerama zaustavili – narod, država i sigurnosne snage.

Erdogan je, također, poručio kako se turski narod, odnosno žene, muškarci, mladi i stari, ujedinili i rame uz rame upisali pobjedu, iako je 251 osoba položila živote kao šehid u toj borbi.

Turski predsjednik je istakao kako nijedna rečenica, tekst, obraćanje o hrabrosti turskog naroda pred izdajnicima nisu dovoljni.

– Jer ep koji je naš narod ispisao 15. jula nije samo priča o zaustavljanju pokušaja puča. Te noći je još jednom izražena volja našeg naroda za državom, zastavom, budućnosti i nezavisnosti pokazana 1071. u Malazgirtu, 1453. u Istanbulu, i 1915. u Canakkaleu – napisao je Erdogan.

 

(StarMo)