Naslovnica Život Erdogan: Nikakvih odstupanja od dogovora sa Rusijom u Siriji

Erdogan: Nikakvih odstupanja od dogovora sa Rusijom u Siriji

89

Ankara — Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska ostaje privržena implementaciji svih dogovora koje je s Rusijom postigla u vezi sa situacijom u Siriji i da tu nema nikakvih odstupanja.

Nakon što se jučer sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, turski predsjednik Erdogan je u avionu na povratku u Tursku novinarima komentirao taj sastanak i općenito odnose koje Turska ima sa Rusijom.

Ističući kako je u Sočiju bio na Putinov poziv i kako je to bio veoma konstruktivan sastanak, Erdogan je kazao da su detaljno razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama.

Sastanak s Putinom je trajao skoro tri sata, a razmotrene su mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u jeku eksponencijalnog rasta bilateralne trgovinske razmjene.

Teme razgovora su bili i projekti gasovoda Turski tok i nuklearne elektrane Akkuyu, čiju prvu jedinicu Turska i Rusija planiraju otvoriti u maju 2023. godine.
– Turska ima cilj izgradnje tri nuklearne elektrane. Uvaženom Putinu sam rekao da, pored Akkuyua, i preostale dvije gradimo s Rusijom. On je rekao da trebamo raditi na tom pitanju – kazao je turski predsjednik.

Erdogan i Putin su razgovarali i o unapređenju saradnje na svemirskim studijama, a Putin je predložio zajedničko lansiranje raketa izgradnjom platformi na kopnu i moru.

Turski predsjednik je kazao da proces kupovine sistema S-400 ide po planu i nema govora o odstupanju. Dodao je da je razgovarano i o saradnji u brodogradnji, proizvodnji motora za avione, kao i u projektima razvoja podmornica.

(StarMo)