Naslovnica Život Erdogan nezadovoljan: SAD nisu ispunile obećanje…

Erdogan nezadovoljan: SAD nisu ispunile obećanje…

350
Recep Tayyip Erdogan

Ankara — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države nisu ispunile svoje obećanje o uklanjanju kurdskih militantnih snaga iz sirijske pogranične regije, a to će pitanje u fokusu kada se sljedeće sedmice sastane s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Prije mjesec dana, Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu protiv sirijskih pobunjenika na kurdske borce YPG-a i nakon što su preuzeli kontrolu nad 120 kilometara teritorija i sklopili sporazum sa Sjedinjenim Državama kako bi se oni držali podalje od tog područja.

Erdogan će razgovarati o provedbi sporazuma s Trumpom u Washingtonu 13. novembra nakon što je potvrdio da će posjetiti SAD, prenio je Reuters.

“Dok držimo ove razgovore, oni koji su nam obećali da će se YPG povući odavde u roku od 120 sati, nisu ispunili to obećanje” – rekao je on na konferenciji za novinare, pozivajući se na rok utvrđen prošlomjesečnim sporazumom.

Turski zvaničnici ranije su rekli da bi Erdogan mogao odustati od američke posjete u znak protesta zbog glasanja američkog Predstavničkog doma da se masovno ubistvo Armena prije jednog vijeka prizna kao genocid i da se traže sankcije Turskoj.

(StarMo)