Naslovnica Život Erdogan: Nema više razgovora sa Grčkom

Erdogan: Nema više razgovora sa Grčkom

213

Istanbul — Turska više neće voditi razgovore na visokom nivou sa susjednom Grčkom, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usred rastućih tenzija između tradicionalnih rivala, prenosi AP.

Ankara je nastavila pregovore s Atinom prošle godine nakon petogodišnje pauze kako bi pomirili razlike u pozicijama oko niza pitanja kao što su istraživanje minerala u istočnom Mediteranu i rivalske pozicije oko pojasa u Egejskom moru.

– Prekinuli smo sastanke našeg strateškog savjeta na visokom nivou sa Grčkom – rekao je Erdogan na sastanku poslanika svoje stranke u Ankari, dodavši „Zar niste naučili nikakve lekcije iz prošlosti? Ne pokušavajte se igrati sa Turskom”, prenose u srijedu bh. mediji.

Razgovori su malo napredovali, ali su bili sredstvo za dvije zemlje da iskažu svoje pritužbe bez pribjegavanja potencijalnom oružanom sukobu kao što se dogodilo prije dvije godine.

Čini se da se Erdoganov zaokret u pregovorima dogodio prošle sedmice kada je izrazio nezadovoljstvo komentarima grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa tokom njegove posjete SAD-u.

Erdogan je rekao da Mitsotakis za njega “više ne postoji” nakon što je optužio grčkog lidera da pokušava da blokira tursku nabavku borbenih aviona F-16.

(StarMo)