Naslovnica Život Erdogan: Ne pregovaramo s teroristima

Erdogan: Ne pregovaramo s teroristima

352

Ankara — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, na kojeg Zapad vrši pritisak da zaustavi ofanzivu u Siriji, isključio je u srijedu bilo kakvu mogućnost pregovora s kurdskim snagama i pozvao ih da polože oružje i povuku se s turske granice.

“Neki čelnici pokušavaju posredovati. U historiji Republike Turske nikada nije bilo da se sjeda za isti sto s terorističkom organizacijom”, rekao je Erdogan u govoru pred zastupnicima vladajuće stranke, prenose hrvatski mediji.

Cilj ofanzive je uspostava sigurnosne zone od tridesetak kilometara u dubinu koja bi razdvojila tursku granicu od područja koja drži kurdski YPG.

“Naš prijedlog je sljedeći: da teroristi odmah, ove večeri, polože oružje i opremu, unište sve svoje utvrde i povuku se iz sigurnosne zone koju smo odredili”, rekao je.

“Kada bude dovršeno ovo što smo opisali, od Manbija do iračke granice, tada će se naša operacija ‘Izvor mira’, koja ima za metu samo teroriste, završiti”, dodao je.

Zapad uključujući SAD vrši velik pritisak na Tursku da zaustavi vojnu operaciju.

Američki potpredsjednik Mike Pence i državni sekretar Mike Pompeo trebali bi se u četvrtak sastati s turskim čelnicima i pokušati ih uvjeriti da pristanu na prekid vatre.

U međuvremenu ruska državna televizija prenijela je da je sirijska vojska zauzela vojne baze na sjeveroistoku Sirije koje su napustile američke snage.

(StarMo)