Naslovnica Život Erdogan: Ne možete nas ostaviti same

Erdogan: Ne možete nas ostaviti same

374

London — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je Turska odustala od protivljenja planu NATO-a za jačanje odbrane Poljske i baltičkih država koje se graniče sa Rusijom, i od saveznika u Alijansi zatražio podršku svojoj borbi protiv terorizma.

Erdogan je to rekao turskim novinarima u Londonu, dan nakon što su članice NATO-a na samitu ponovo potvrdile svoju posvećenost prema kolektivnoj odbrani.

Uoči samita Sjevernoatlantske alijanse u srijedu, Erdogan je razljutio ostale članice najavljujući da će blokirati odbrambeni plan sve dok ne označe kurdsku YPG miliciju, protiv koje je Ankara pokrenula vojnu ofanzivu prije dva mjeseca, kao terorističku organizaciju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Odgovaramo pozivitno ovom planu (za Poljsku i baltičke zemlje), ali vi (saveznici NATO) ne bi nas trebali ostaviti same u borbi protiv terorizma”, rekao je Erdogan.

On je izjavio u četvrtak da je odustao od prigovora na plan za Poljsku i Baltik na insistiranje generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga i lidera Nemačke, Francuske i Poljske.

Stoltenberg je izjavio nakon samita da saveznici nisu raspravljali o tome kako će označiti YPG miliciju.

Odnosi između Turske i NATO-a su zategnuti zbog mnoštva pitanja: od odluke Ankare da nabavi ruski protivavionski sistem S-400 do politike u Siriji.

Turska je optužila saveznike da joj nisu pružili dovoljnu podršku u suočavanju sa prijetnjama, te smještaju više od 3,5 miliona sirijskih izbeglica.

Ankara je pokrenula prije nekoliko mjeseci ofanzivu u cilju uspotavljanja

“zone bezbjednosti” na sjeveroistoku Sirije nakon potiskivanja kurdskih boraca, gdje bi naselila izbjeglice.

On je zatražio od saveznika u NATO-u finansijsku pomoć za svoj plan. Međutim, prema njegovim riječima, samo jedna članica Alijanse je podržala turski plan za Siriju.

(StarMo)