Naslovnica Život Erdogan: Još nije gotovo…

Erdogan: Još nije gotovo…

111

Ankara — Sporazumom potpisanim sa Finskom i Švedskom o ukidanju turskog veta na njihove kandidature za članstvo u NATO nije okončana čitava procedura je ove nordijske države trebaju ispuniti svoja obećanja, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u petak, 1. jula.

Poslije četiri sata razgovora u Madridu u utorak, Erdogan i njegove finske i švedske kolege dogovorili su niz sigurnosnih mjera u zamjenu za podršku Ankare, koja je izražavala zabrinutost zbog terorizma i embarga na oružje.

Obraćajući se novinarima po povratku sa samita NATO-a u Madridu, Erdogan je rekao da nema potrebe žuriti sa ratifikacijom dvije kandidature u parlamentu. Ankara bi prvo trebala vidjeti a li ispunjavaju obećanja data u okviru memoranduma, uključujući i izručenje osumnjičenih koje traži Turska, rekao je on.

“Ovo bi se trebalo znati: ovi potpisi ne znače da je pitanje završeno… Bez odobrenja našeg parlamenta, to neće stupiti na snagu. Tako da nema potrebe žuriti”, rekao je Erdogan, prenosi NTV, a na koji se poziva Radio Slobodna Evropa.

“Lopta je sada na njihovom terenu. Švedska i Finska trenutno nisu članice NATO-a”, dodao je on.

Upitan o izručenju osumnjičenih, kako ih Turska naziva kurdskih ekstremista u Švedskoj i Finskoj, Erdogan je rekao da ako nordijske zemlje ne pošalju te pojedince “onda ćemo preko naših institucija učiniti ono što je potrebno”.

Kako prenose mediji, Turska traži izručenje 33 kurdskih, kako ih kvalificira, “ekstremista”, uglavnom iz Švedske. Domaća opozicija je upozorila da će to biti “crni dan” za demokratiju, ako se to desi.

(StarMo)