Naslovnica Život Erdogan izdiktirao uslov EU za “kraj migrantske krize”

Erdogan izdiktirao uslov EU za “kraj migrantske krize”

571
Recep Tayyip Erdoğan

Ankara — Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da bi Europska unija “trebala podržati turske inicijative za rješavanje sukoba u Siriji ako želi da se migrantska kriza privede kraju”.

– Ako europske zemlje žele riješiti problem, tada bi trebale podržati političke i humanitarne napore Turske u Siriji, rekao je Erdogan. Njegove su izjave slijedile u trenutku kada novi val migranata pokušava iz Turske prijeći u Europu, nakon odluke Ankare da otvori svoje granice s Grčkom.

U govoru u Ankari turski je predsjednik evropske zemlje optužio za “kršenje” ljudskih prava jer “premlaćuju, priječe iskrcavanje i čak pucaju” na migrante koji se pokušavaju dočepati Europe.

Atena je demantirala optužbe Turske da je ubila nekolicinu migranata koji su pokušavali prijeći na grčki teritorij.

Turska, koja nastoji ishoditi pomoć Zapada za svoje djelovanje u Siriji u odnosu na režim u Damasku i njegovu saveznicu Rusiju, otvorila je u petak granicu s Grčkom kako bi migrantima koji se nalaze na turskom teritoriju omogućila da krenu prema Europi.

Više europskih čelnika osudilo je taj potez Ankare, optuživši tursku vladu za “ucjenu”. Danas poslijepodne sastaju se Erdogan i predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel.

(StarMo)