Naslovnica Politika Erdogan i Trump telefonski

Erdogan i Trump telefonski

395
foto: agencije

Ankara — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump telefonski su razgovarali u subotu kako bi raspravljali o pandemiji koronavirusa, bilateralnim vezama i regionalnim temama.

Sudeći po transkriptu telefonskog razgovora koji je u nedjelju objavio Erdoganov ured, dvojica čelnika ponovila su svoju solidarnost u borbi protiv covida-19.

“Oni su također raspravljali o razvoju situacije u Libiji i Siriji i dogovorili su se da nastave ‘tijesnu politiičku i vojnu saradnju radi regionalne stabilnosti'”, navodi se u saopćenju, koje prenose federalna.ba i Fena.

Bijela kuća je, sa svoje strane, saopćila da su dvojica čelnika “raspravljali o napretku u ponovnom otvaranju i jačanju globalne ekonomije nakon pandemije koronavirusa”.

Predsjednik Trump također je “ponovio brigu povećanim stranim uplitanjem u Libiji i potrebu za brzom deeskalacijom”, dok su dvojica čelnika potvrdila “urgentnu potrebu za političkim rješenjem sukoba u Siriji, kao i neometanog pristupa humanitarnoj pomoći širom zemlje”, saopćila je Bijela kuća, prenosi Associated Press.

(StarMo)