Naslovnica Politika Erdogan i Putin razgovarali o dešavanjima u Palestini

Erdogan i Putin razgovarali o dešavanjima u Palestini

384
Putin i Erdogan

Moskva/Ankara — Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o dešavanjima u Palestini i isporuci vakcina Sputnik V u Tursku.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je kako je Erdogan istakao da je Turska “pokazala najoštriji stav nasuprot bezobzirnih napada koje Izrael izvodi na Al-Quds, Gazu, Al-Aksu i Palestince i da međunarodna zajednica treba održati lekciju Izraelu”.

Erdogan je važnim ocijenio saopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova koje je ukazalo na neophodnost angažmana Ujedinjenih nacija i rješavanja bliskoistočnog pitanja na bazi dvije države te je dodao da je važna poruka i to da Turska i Rusija pokažu da su saglasne o dešavanjima u Al-Qudsu.

Turski predsjednik je u razgovoru s Putinom dalje poručio da Vijeće sigurnosti UN-a treba reagirati i poslati jasne poruke Izraelu da zaustavi napade prije nego što kriza dodatno naraste.

On je dalje istakao neophodnost bavljenja idejom slanja međunarodnih snaga za zaštitu palestinskih civila te je izrazio uvjerenje da će Turska i Rusija blisko surađivati na tim temama u UN-u.

Ruski predsjednik Putin je uputio bajramsku čestitku turskom narodu.

 

(StarMo)