Naslovnica Život Erdogan i Putin postigli sporazum

Erdogan i Putin postigli sporazum

624

Sochi — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da su Turska i Rusija postigle sporazum prema kojem će se kurdska milicija Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u roku od 150 sati povući 30 kilometara od graničnog područja na sjeveroistoku Sirije, prenosi AP.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u utorak, Erdogan je rekao da vremenski rok od 150 sati počinje u srijedu u podne, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Inače, 22. oktobra naveče ističe primirje koje je dogovoreno uz pomoć Sjedinjenih Država.

Turske i ruske trupe provodit će zajedničke patrole na sjeveru Sirije u krugu od 10 km od granice, rekao je Erdogan, dodavši da će Ankara također raditi s Moskvom na sigurnom povratku sirijskih izbjeglica koje su sada u Turskoj, javlja Reuters.

Dogovoreno je i da će kurdske snage napustiti gradove Tel Rifaat i Manbij, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dva dana ranije je sirijska kurdska milicija saopštila da su se svi njihovi borci evakuisali iz severnog grada Ras al-Ain, kao dio sporazuma uz posredovanje SAD da se povuku iz “sigurne zone” koju Turska želi da uspostavi blizu svoje granice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da su razgovori sa turskim kolegom Tayyipom Erdoganom polučili ono što je nazvao „važnim odlukama za Siriju“.

Turska je izvršila napad na snage predvođene Kurdima, koji su bili ključni američki saveznici u borbi protiv militantne organizacije tzv. Islamska država, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke trupe iz tog područja.

(StarMo)