Naslovnica Život Erdogan danas bio u Aja Sofiji

Erdogan danas bio u Aja Sofiji

386

Istanbul — Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan danas je bio u Aja Sofiji u Istanbulu prvi put od kada je ona prošle nedjelje promjenila namjenu od muzeja u džamiju.

Erdogan je posmatrao radove na pretvaranju tog zdanja u džamiju, saopćio je njegov kabinet koji je objavio fotografije slikane unutar Aja Sofije.

Već kroz nekoliko dana, u petak, predviđena je prva muslimanska molitva, ali se zasad ne zna da li će tada doći i predsjednik Turske.

Državni savjet, najviši upravni sud Turske, presudio je prošle nedjelje u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Erdogan je odmah poslije objavljivanja te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju.

Po navodima vjerskih vlasti, 500 ljudi će učestvovati na prvoj kolektivnoj molitvi u petak u Aja Sofiji koja je na početku svoje historije bila bizantska katedrala. Navodi se da će kršćanske ikone biti prekrivene tokom molitve.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537., a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su su trupe sultana Mehmeda Osvajača zauzele Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet stoljeća kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svjetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom svijeta, posebno u Grčkoj koja bizantski period smatra dijelom svoje historije i kuture, prenose mediji u regiji.

(StarMo)