Naslovnica Politika Erdogan: Bojkot francuskih proizvoda

Erdogan: Bojkot francuskih proizvoda

407
Recep Tayyip Erdogan

Ankara — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je građane Turske na bojkot francuskih proizvoda, a evropske zvaničnike da prekinu “antiislamsku agendu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona”, prenosi Reuters.

Treći dan za redom, Erdogan je rekao da francuski predsjednik Macron treba da provjeri svoje mentalno zdravlje, ponavljajući kritike zbog kojih je Francuska tokom vikenda opozvala svog ambasadora iz Ankare.

“Baš kao što u Francuskoj kažu nemojte kupovati proizvode sa turskim markama, ja pozivam sve moje građane da nikada ne pomognu francuskim markama i da ih ne kupuju”, rekao je Erdogan, prenosi Reuters, na koji se poziva Radio Slobodna Evropa.

Francuska je deseti najveći izvoznik u Tursku, dok je francusko tržište sedmo najveće za turski izvoz robe. Među većim francuskim prozivodima nalaze se automobili, čija je marka među najprodavanijim u Turskoj.

“Evropski lideri sa vizijom i moralom moraju srušiti zidove straha”, rekao je Erdogan u govoru na početku sedmice tokom koje se obilježava rođenje proroka Muhameda.

“Moraju stati na kraj antiislamskoj agendi i kampanji mržnje koju Macron vodi”, rekao je turski predsjednik.

(StarMo)