Naslovnica Politika Erdogan: Američke sankcije “osuđene na propast”

Erdogan: Američke sankcije “osuđene na propast”

143
Recep Tayyip Erdogan

Ankara — Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da su američke sankcije uvedene Turskoj zbog njene nabavke ruskog sistema proturaketne odbrane napad na suverena prava Ankare koji ima za cilj njenu vojnu industriju, u potezu za koji je kazao da je “osuđen na neuspjeh”.

Washington je u ponedjeljak uveo sankcije Direktoratu vojne industrije (SSB) NATO saveznice Turske, njegovom čelniku Ismailu Demiru i trojici ostalih službenika zbog nabavke ruskih sistema raketne odbrane S-400.

U prvim javnim komentarima američkog poteza, Erdogan je izjavio da će problemi koji proističu iz sankcija biti prevaziđeni i najavio je intenziviranje napora ka više nezavisnoj vojnoj industriji, istovremeno kritizirajući Washington zbog sankcioniranja NATO saveznice, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Kakvo je ovo savezništvo? Kakvo je ovo partnerstvo? Ta odluka otvoreni je neprijateljski napad na naša suverena prava. Istinski cilj je blokirati pomake koje je naša zemlja pokrenula u vojnoj industriji i još jednom nas učiniti apsolutno ovisnim o njima”, rekao je on u televizijskom obraćanju.

“Sigurno je da će biti problema, ali svaki problem nam otvara vrata za rješenje”, izjavio je turski čelnik.

 

(StarMo)