Naslovnica Izdvojeno “Epidemiološka slika se pogoršava svaki dan!”

“Epidemiološka slika se pogoršava svaki dan!”

332
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Prema podacima koje je portal StarMo u petak dobio iz Javne ustanove (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad (SG) Mostar, na području koje pokriva ta zdravstvena institucija u prva četiri dana u ovoj sedmici imaju 62 novozaražena pacijenta na koronavirus (SARS CoV-2).

Prema tim podacima, ukupan broj aktivnih slučajeva na SARS CoV-2 na području JU DZ SG Mostar iznosi 194 i svakim danom se pogoršava epidemiloška slika.

“Nažalost neodgovorno ponašanje staratelja, rezultira neodgovornim ponašanjem mlađe populacije, te imamo i sve veći broj osoba mlađe životne dobi koja su pozitivna na SARS CoV-2”, komentira ove podatke koordinator za Covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

Govoreći o situaciji posljednjih sedmica na mostarskom području, Frko ističe kako je izuzetno teško raditi u uslovima gdje je sve bazirano na tzv. Švedskom sistemu borbe protiv virusa korona. To je iz tog razloga što se niko ne pridržava epidemioloških mjera – za razliku od građana u Švedskoj – a nema sankcionisanja za neodgovorno ponašanje, dok se istovremeno od medicinskih radnika zahtijeva da se postave problemu kao da je stanje prirodne nesreće.

“Svakim danom mi gledamo kako narod ne provodi nikakve epidemiološke mjere, a mi se postavljamo prema pozitivnim na SARS CoV-2 kao da je karantin. O čemu se radi? Mi stavljamo primarne kontakte u izolaciju, testiramo, kontaktiramo epidemiloge, oni izlaze na teren da rade epidemiološku obradu, punimo Covid-odjel, preopterećujemo Mikrobiologiju, radnike koji rade na testiranju, porodične doktore, službu za Hitnu medicinsku pomoć (HMP) i onda vidite da Vaš trud ima minimalne rezultate, jer se niko ne pridržava mjera”, ističe Kamil Frko.

Još jednom upozorava kako su medicinski radnici premoreni materijalno, psihički, fizički i izražava bojazan da će u skorije vrijeme biti na stotine testiranja dnevno, te time i veliki broj SARS CoV-2 pozitivnih.

“To će rezultirati preopterećenjem. Bojim se da će rezultati kasniti po tri dana, jer fizički će biti nemoguće toliki broj analizirati na dnevnoj bazi. Ako je vjerovati statistici čeka nas težak period”, upozorava koordinator za borbu protiv Covida-19 u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Stari grad Mostar, Kamil Frko.

StarMo portal podsjeća da je ovih dana zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zasjedao i krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a. Krizni štab je konstatirao zabrinjavajući porast zaraženih i teško bolesnih od bolesti koju izaziva koronavirus, te je uz ostalo apelirao na organe vlasti da se počaja rad inspekcijskih organa, radi kažnjavanja nepridržavanja epidemioloških mjera.

Treba podsjetiti kako su osnovne mjere nošenje zaštitne maske preko nosa i usta, držanje fizičkog razmaka među osobama, pogotovo u zatvorenim prostorima, te redovno i temeljito održavanje lične i higijene prostora u kojem se radi i boravi. Stručnjaci ističu kako su te mjere dovoljne kako bi se prekinuo lanac prenosa koronavirusa.

(StarMo)