Naslovnica BiH Epidemiologinja Jurić: Najveći problem je nedostatak kontrole

Epidemiologinja Jurić: Najveći problem je nedostatak kontrole

183

Grude/Sarajevo — U emisiji Federalne televizije „Odgovorite ljudima“ na temu borbe protiv Korona virusa u BiH, gostovala je v.d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, Andrea Jurić.

Direktorica Jurić je u emisiji naglasila kako se uvođenjem novih mjera ne dobiva toliko u borbi protiv Korona virusa koliko bi dobili poštovanjem postojećih mjera, saopšteno je iz ZZJZ-a ZHK-a.

„Najveći problem u Zapadnohercegovačkom kantonu, a sigurno i u HNK i u mnogim drugim je nedostatak inspekcijskog nadzora, i cijeli sistem srlja u pisanje novih mjera, novih mjera“, rekla je direktorica Jurić, te dodala:

„Bilo bi logičnije i jednostavnije svima nama svesti mjere na minimum, da kažemo 10-15-20 mjera, a li za mjere kojima možemo osigurati kontrolu“.

Akademik Ivica Đikić je rekao ukoliko mjere poštuje manje od 80 građana onda one ne funkcioniraju, a na pitanje direktorice Jurić za mišljenje o novoj naredbi Federalnog ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike koja nalaže „obustavu svih hladnih programa i rad samo hitnih programa“ odgovorio je: „Ovakve mjere bi trebale dolaziti najkasnije“.

U nastavku emisije direktorica Jurić je rekla kako za kontroliranje situacije sa Korona virusom potrebno još najmanje dvije godine, ali i naglasila kako nije dobila odgovor od Federalnog ministarstva na dopis koji je poslala.

(StarMo)