Naslovnica Region Epidemilog priznao: Srbija “više ne kontroliše virus”

Epidemilog priznao: Srbija “više ne kontroliše virus”

213
Predrag Kon

Beograd — Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nakon što su objavljeni posljednji podaci o novooboljelima od COVIDA-19 pokazuju da Srbija ulazi u period daljeg uspona broja zaraženih korona virusom.

Kon je rekao da je Srbija zagazila u petu nedjelju koja je pokazala da se ne šali i da mora da kaže da se virus “više ne može kontrolisati”.

Ulazimo u uspon, u period kada je najteže, period koji jesmo očekivali, ali kad se desi – “zadesi”, rekao je Kon u specijalnoj emisiji o korona virusu na Televiziji Pink.

Ne možemo više da kontrolišemo virus, negdje je ušao u bolničke uslove, ali spremno smo ga dočekali, kazao je Kon, dodavši da u bolnici ne može da radi bilo ko sa respiratornim problemima.

On je na TV Pink rekao da je virus za sada uspješno “izbačen” iz zdravstvenih ustanova, što je od najveće važnosti za dalje suzbijanje bolesti, zbog čega je uveden prioritet testiranja ljekara i ostalog medicinskog osoblja, koji se izoluju nezavisno od toga kakve simptome bolesti.

“Ekstremno je važno da niko (od ljekara) ko ima respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu ne radi”, kazao je Kon, i dodao da će u neposrednoj budućnosti primarna zdravstvena zaštita igrati ključnu ulogu za otkrivanje blažih slučajeva, koji mogu izazvati dalje širenje virusa.

(StarMo)