Naslovnica Život “Epidemija moždanog udara” u RS

“Epidemija moždanog udara” u RS

507
foto arhiva

Banja Luka — U Republici Srpskoj (RS) moždani udar poprima obrise epidemije, jer po podacima koji datiraju unazad nekoliko mjeseci, a dobijeni su prilikom obilaska svih bolnica u RS, svake godine se u tom bh. entitetu evidentira oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara.

“Primijećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na našim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika” – saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Rano prepoznavanje znakova moždanog udara (slabost jedne strane tijela, smetnje sa govorom, “iskrivljena usta”, nerijetko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja, dezorjentisanost) i hitno liječenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar su od suštinske važnosti.

Najveći napredak u liječenju bolesnika sa određenim oblikom ishemijskog moždanog udara je postignut primjenom tzv. trombolitičke terapije, koja četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda, a koja se godinama primjenjuje u Jedinici za moždani udar Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Trombolitičkom terapijom se djeluje na sam uzrok bolesti, odnosno ovaj lijek razgrađuje tromb-ugrušak na mjestu gdje je nastao.

“Za sada, nažalost postoji cijeli niz ograničenja kod davanja ove terapije. Ova terapija se može dati samo ako pacijent stigne u okviru od četiri i po sata od nastanka moždanog udara. Zato je izuzetno važno da se pacijent, čim osjeti simptome ili posumnja na moždani udar, javi ljekaru ili direktno neurologu kako bi se što prije reagovalo” – navode iz UKC-a.

(StarMo)