Naslovnica Region Epicentar epidemije: Kineski turisti krenuli i za BiH

Epicentar epidemije: Kineski turisti krenuli i za BiH

506
foto: arhiva

Sarajevo/Zagreb — Autobus u kojem se nalaze turisti iz kineskog Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija korona virusa, stigao je sinoć, prema pisanju portala Index.hr, u Hrvatsku, a uskoro bi trebao ući u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je sinoć objavio Index, jučer je nešto prije podneva na granični prelaz Bregana. Prema informacijama hrvatskog portala, oni su na tlo Evrope doputovali avionom i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su na milanskom aerodromu prošli tzv. screening stanja organizma.

Niko nije imao simptome bolesti. Prema Indexovim informacijama, Kinezi koji su pristigli u Hrvatsku su turisti, a saznali su i njihov plan puta. Jučerašnji dan su nakon ulaska u Hrvatsku, trebali provesti na Plitvičkim jezerima, prenosi Patria.

Danas bi tokom dana trebali posjetiti Dalmaciju. Nakon toga, Index prenosi, njihov plan putovanja seli se u BiH.

Turisti su jučer zaustavljeni na Bregani te su dobili uputstva šta moraju činiti ako primijete simptome. Osim toga, vozač autobusa dobio je broj epidemiologa kojem se mora javiti ako primijeti da neko od putnika ima simptome koronavirusa.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je ranije objavio uputstva i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

(StarMo)