Naslovnica BiH Entitet RS: Prekršajni nalozi zbog korištenja ranije zastave BiH!?

Entitet RS: Prekršajni nalozi zbog korištenja ranije zastave BiH!?

187

Banja Luka — Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka uručili su danas prekršajne naloge licima A.S. i A.A. iz Kalesije, te E.M. iz Ključa zbog počinjenog prekršaja “svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje” iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru, saopćeno je iz PU Banja Luka.

Kako su rekli iz PU Banja Luka, prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka policijski službenici u Banjaluci u ulici Manjačkih ustanika izvršili su zaustavljanje i kontrolu sedam putničkih vozila.

Tom prilikom su uočili da su na vozilu marke Renault kojim je upravljao A.S., BMW-u kojim je upravljao A.A. i Škodi kojom je upravljao E.M. istaknute, kako navode, “ratne zastave Armije Republike BiH” – piše Klix.ba.

“Nepristojnim ponašanjem i isticanjem simbola navedeni su počinili prekršaj”, navodi se u saopćenju.

Dodali su da je o događaju obaviješten dežurni sudija Osnovnog suda u Banjaluci – Odjeljenje za prekršaje.

Kako saznajemo, radi se o učesnicima svadbene kolone i na kojoj nisu bile istaknute ratne zastave Armije RBiH, nego zastave Republike BiH sa ljiljanima, koje se od zastava Armije RBiH razlikuju u nekoliko jasno uočljivih detalja.

Važno je priznati da je ta zastava bila službeni državni simbol međunarodno priznate Republike BiH i, između ostalog, u upotrebi je bila do 1998. godine. Također, pred zgradom UN-a u SAD-u vijorila se sve do njenog povlačenja iz upotrebe.

(StarMo)