Naslovnica BiH Entitet RS: Počela vakcinacija trećom dozom

Entitet RS: Počela vakcinacija trećom dozom

86

Banja Luka — U prostorijama Instituta za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska danas je počela vakcinacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa.

“Treću dozu vakcine protiv koronavirusa mogu primiti osobe koje su se prije kraja marta vakcinisale drugom dozom vakcine”, izjavila je Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institut za javno zdravstvo RS-a.

Pojasnila je da se buster doza vakcine daje šest do osam mjeseci nakon druge doze da bi se podigao imuni odgovor koji je dovoljan za zaštitu od COVID-19 jer on vremenom počinje da slabi.

“Osobe kojima se preporučuje vakcinacija buster dozom su one kategorije koje su najosjetljivije, najslabijeg imunog sistema i slabijeg odgovora na vakcinaciju odnosno kod onih kod kojih očekujemo brže opadanje tog imuniteta koji su razvili nakon dvije doze”, rekla je Aćimović, navodeći da su u pitanju prije svega stariji od 65 godina, i mlađi ukoliko imaju hronične bolesti, te osobe koje su posebno izložene zbog radnog mjesta.

Najavila je da će u Institut za javno zdravstvo RS-a vakcinacija buster dozom biti organizovana po principu “otvorenih vrata” od 11 do 14 sati. Prema njenim riječima ponedjeljkom će se davati Pfizer vakcine, utorkom Sinopharm, srijedom Sputnik V, a petkom AstraZeneca.

(StarMo)