Naslovnica Život Engleska: Više zaraženih u bolnicama, ali ne i u intenzivnoj

Engleska: Više zaraženih u bolnicama, ali ne i u intenzivnoj

150
foto: agencije - ilustracija

London — Nove restrikcije u Engleskoj za usporavanje širenja COVID-19 bit će uvedene samo kao krajnja mjera, rekao je ministar zdravlja Sajid Javid, ističući da, iako su hospitalizacije u porastu, broj pacijenata na intenzivnoj njezi ne raste.

Brzo širenje varijante omikron širom Ujedinjenog Kraljevstva dovelo je do rekordnog broja zaraženih, sa skoro 190.000 novih slučajeva prijavljenih u petak.

Britanija nije uvela nova pravila za Englesku, koja čini više od 80 posto stanovništva Velike Britanije.

Škotska, Wales i Sjeverna Irska uvele su ograničenja kao što su ograničen broj dozvoljenih okupljanja, zatvaranje noćnih klubova i mjere fizičkog distanciranja u pabovima.

“Ograničavanje naše slobode mora biti apsolutno krajnja mjera”, napisao je Javid u članku objavljenom u subotnjem izdanju Daily Maila.

“Moramo sebi dati najbolju priliku da živimo s virusom i izbjegavamo stroge mjere u budućnosti”, kazao je on, prenose u subotu bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Javid je 27. decembra rekao da nikakva nova ograničenja neće biti uvedena u Engleskoj prije kraja 2021. Sugerisao je da dodatne mjere neće biti neizbježne ni 2022. godine.

(StarMo)