Naslovnica Sport Engleska: Režu plate igračima

Engleska: Režu plate igračima

670

London — U borbi protiv utjecaja krize izazvane pandemijom bolesti covid-19 klubovi engleske Premier lige tražit će od igrača da prihvate 30-postotno smanjenje plate, a na sastanku održanom u petak putem video-konferencije odlučeno je da će sezona biti nastavljena “tek kad će to biti sigurno i prikladno”, objavili su britanski mediji.

“Nastavak Premier lige neće biti početkom maja. Kadgod se ponovno bude igralo, to će biti isključivo uz punu vladinu podršku i kad nam to dopuste medicinske službe”, izjavili su čelnici Premier lige, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Klubovi su još uvijek odlučni u namjeri da se dovrše sva ovosezonska takmičenja, a odlučeno je da će Premier liga izdvojiti 125 miliona funti za Englesku fudbalsku ligu (EFL) i Nacionalnu ligu, koje vode nižerazredna takmičenja. Uz to, Premier liga će donirati 20 miliona funti Nacionalnom zdravstvenom sistemu (NHS) i ranjivim grupama.

Premier liga je u petak predložila 30-postotno smanjenje plata igračima kako bi se “zaštitili svi zaposleni u prefesionalnom fudbalu”. Naime, neki su klubovi već bili prisiljeni otpuštati zaposlene, otkako je nastupila zabrana odigravanja utakmica.

“Taj će zahtjev biti pod stalnom revizijom kako će se situacija mijenjati. Premier liga će biti u stalnom kontaktu s Asocijacijom profesionalnih fudbalera (PFA), a predstavnici sindikata će biti prisutni na sutrašnjem sastanku predstavnika Lige, igrača i klubova”, objavila je Premier liga.

(StarMo)