Naslovnica Mostar Emir Balić: To je kao kada bi odlikovanja dobivali čuvari u Auschwitzu

Emir Balić: To je kao kada bi odlikovanja dobivali čuvari u Auschwitzu

297
Emir Balić; foto: RSE

Sarajevo/Zagreb/Mostar — “To vam je isto kao kada bi odlikovanja dobivali oni koji su čuvali Aušvic ili Mauthausen. To je smiješno i žalosno. Bar su mogli bez tih odlikovanja proći nekako. A ne pored svega toga prikačiti mu odlikovanje. Ja mislim da se Hrvatska bruka u tom pogledu”.

To je za Radio Slobodna Evropa izjavio jedan od boviših logoraša u koncentracionim logorima HVO-a, Emir Balić, u povodu najava da će predsjednik RH, Zoran Milanović odlikovati četiri brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Specijalnu jedinicu MUP-a samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HR HB).

Balić, jedan od najpoznatijih skakača sa Starog mosta u Mostaru, bio je zatočen mjesec dana u logoru Heliodrom. Kaže kako je bilo svakakvih tortura, no najgora za njega bio je odlazak na prinudni rad koji se nalazio između linije dvije vojske Armije Republike BiH i HVO-a.

“Bilo je svega. Zamislite kad idete na prvu liniju pa ne znate ko će vas pogoditi, to je vrlo teško bilo. Nekako bude lakše maltretiranje nego odlazak na rad na prvu liniju između dvije vojske. Čupao sam neko zelenilo, nosili smo neke vreće s pijeskom. To je bio rat, pravi rat. Bilo je vrlo teško, ali hvala Bogu prvo sam obraz sačuvao pa onda život”, priča Balić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)