Naslovnica Život EMA priznala: Moguće nuspojave kod AstraZeneca vakcine

EMA priznala: Moguće nuspojave kod AstraZeneca vakcine

291
foto arhiva

Haag — Komitet za sigurnost Evropske agecije za lijekove (EMA) zaključio je da neobični krvni ugrušci sa niskim nivoom trombocita treba da budu navedeni kao vrlo rijetki neželjeni efekti vakcine proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), saopšteno je 7. aprila iz sjedišta ove institucije u Hagu.

Direktorica EMA, Emmer Cooke je na konferenciji za štampu podvukla da su bez obzira na ovu rijetku nuspojavu “koristi vakcine AstraZeneca mnogo veći od rizika nuspojava”.

Prema navodima direktorice Cooke, experti EMA nisu uspjeli da utvrde “konkretne naznake da postoji određeni faktori poput pola ili starosti gdje se pojavljuju ovi neželjeni efekti”.

Međutim, u saopštenju EMA se podvlači da se do sada “većina prijavljenih slučajeva dogodila kod žena mlađih od 60 godina u roku od dvije sedmice od vakcinacije”, prenio je Radio Slobodna Evropa.

“Na osnovu trenutno dostupnih dokaza, specifični faktori rizika nisu potvrđeni”, navodi se saopštenju.

Sabine Straus, predsjedavajuća Komiteta za sigurnost EMA je naglasila da se “na osnovu trenutnih podataka ne mogu utvrditi posebni faktori rizika, stoga ne preporučuje nikakve posebne mjere za smanjenje rizika”.

EMA je u saopštenju navela da zdravstveni radnici i osobe koje primaju vakcinu ostanu svjesni mogućnosti vrlo rijetkih slučajeva nastanka krvnih ugrušaka u kombinaciji sa niskim nivoom krvnih pločica u roku od dvije sedmice od vakcinacije.

Ovo je prvi put da EMA priznaje da su rijetke nuspojave moguće kod osoba koje su primile AstraZeneca vakcinu, objavio je RSE.

(StarMo)