Naslovnica Život EMA o J&J: Korist vakcine premašuje rizike

EMA o J&J: Korist vakcine premašuje rizike

352

Amsterdam — Pronađena je moguća veza između vakcine protiv COVID-a 19 kompanije Johnson & Johnson (J&J) i rijetkog problema sa zgrušavanjem krvi kod osoba koje su primile dozu u Sjedinjenim Državama, ali korist vakcine premašuje rizike, saopštila je Evropska agencije za lijekove (EMA) 20. aprila.

Iz Agencije su saopštili da je Komitet EMA-e za sigurnost donio zaključak da bi upozorenje o neuobičajenom zgrušavanju krvi kod osoba sa niskim nivoom trombocita trebalo biti dodato uz oznaku doze.

Evropski regulator je otkrio da su svi slučajevi zabilježeni tri mjeseca nakon vakcinacije kod osoba mlađih od 60 godina, i to uglavnom žena, te da su svi dostupni dokazi, uključujući osam slučajeva u SAD-u, dio procjene.

U saopštenju se dodaje da su svi ugrušci nastali u mozgu i stomaku, slično kao kod vakcine AstraZeneca, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kompanija J&J ranije je 20. aprila izjavila da ima “puno povjerenje” u svoju vakcinu protiv COVID-a 19, nakon što je obustavljeno vakcinisanje u Evropi i SAD-u zbog rijetke pojave ozbiljnih slučajeva krvnih ugrušaka, izjavio je finansijski direktor Joseph Wolk.


EMA je 20. aprila iznijela mišljenje o vakcini J&J dok je medicinski savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci izjavio 18. aprila da bi odluka SAD-a trebalo biti objavljena do 23. aprila.

(StarMo)