Naslovnica Izdvojeno Elektroprivreda BiH: Bez isključivanja struje i zateznih kamata zbog duga

Elektroprivreda BiH: Bez isključivanja struje i zateznih kamata zbog duga

986
foto arhiva

Sarajevo — Elektroprivreda Bosne i Hercegovine saopćila je da ulaže maksimalne napore da svoje aktivnosti uskladi s preporukama nadležnih organa u Federaciji BiH i kantonima, a da pri tome ne ugrozi stabilnost elektroenergetskog sistema i snabdijevanje kupaca električnom energijom.

U toku proglašenog stanja nesreće, “neće biti obustave isporuke električne energije po osnovu dugovanja”, saopćeno je iz EPBiH.

Elektroprivreda BiH vršiće obračune i naplatu utrošene električne energije u narednom periodu kako bi zadržala stabilnost elektroenergetskog sektora. U narednom periodu biće razmotrena zakonska mogućnost da se u vremenu trajanja proglašenog stanja nesreće “ne obračunava i ne naplaćuje zakonska zatezna kamata”.

Rad naplatnih mjesta se usklađuje se preporukama Vlade FBIH i nadležnih kriznih štabova, sve s ciljem prevencije širenja korona virusa.

Elektroprivreda BiH će u slučaju zatvaranja pojedinih naplatnih mjesta razmotriti opciju plaćanja računa na drugim naplatnim mjestima, a bez provizije, te razmotriti druge predviđene načine.

(StarMo)