Naslovnica Politika Elektori izabrali Bidena, Trump “ne poštuje Ustav”

Elektori izabrali Bidena, Trump “ne poštuje Ustav”

146

Washington — Izabrani američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je kritizirao odbijanje dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa da prizna izborni poraz, rekavši da time pokazuje da ne poštuje volju naroda te je pozvao Ameriku da okrene novu stranicu.

Elektori širom Sjedinjenih Država u ponedjeljak su zvanično potvrdili demokratu Joea Bidena za novog američkog predsjednika nakon bezuspješnih pokušaja Donalda Trumpa da svoj izborni poraz preokrene u pobjedu.

“To je ekstremni stav koji nikad ranije nismo vidjeli”, rekao je Biden u govoru iz svojeg sjedišta u Wilmingtonu, u državi Delaware, nakon što je izborni kolegij potvrdio njegovu pobjedu na izborima 3. novembra.

“Stav koji odbija poštivati volju naroda, poštivati pravnu državu, odbija poštivati naš Ustav”, dodao je Biden, prenosi Index.hr.

Nakon što je Kalifornija, američka savezna država s najviše stanovnika, dala Bidenu svojih 55 elektora, on je prešao prag od njih 270 koji su mu bili potrebni da osigura ulazak u Bijelu kuću.

Na svečanosti 20. januara Joe Biden trebao bi položiti zakletvu za 46. američkog predsjednika, a senatorica Kamala Harris za potpredsjednicu.

(StarMo)