Naslovnica Politika “Ekstremistička ideologija i nacionalističke grupe izvori terorizma u BiH”

“Ekstremistička ideologija i nacionalističke grupe izvori terorizma u BiH”

387

Sarajevo — Bosna i Hercegovina (BiH) ostala je kooperativni partner za borbu protiv terorizma i nastavila je povećavati svoj protuteroristički kapacitet u 2018., kaže se u godišnjem izvještaju State Department o stanju o terorizmu u BiH, ali i širom svijeta.

Ističe se da je nekolicina građana BiH pokušala otputovati na strana ratišta u 2018. godini, iako ih je desetak ostalo u Iraku, Siriji i Ukrajini. BiH je, također, zatvorila određene zakonske rupe kroz izmjene odredbi o terorizmu u Krivičnom zakonu, iako problem ostaje blago kažnjavanje ove vrste krivičnih djela.

“Neka operativna domaća koordinacija postoji, ali međuljudska i međuagencijska borba ostala je neefektivna. Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostale su potencijalni izvori terorizma u BiH”, kaže se u izvještaju State Departmenta, prenosi portal Klix.ba.

Iako je postignut mali napredak u deradikalizaciji, Ministarstvo sigurnosti i međureligijsko vijeće, kaže se, uložili su značajne napore na spriječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma.

Naglašava se da je BiH članica Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a, te da terorističkih incidenata u 2018. godinu na tlu BiH nije bilo.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)