Naslovnica Region Ekspoze Ane Brnabić: Srbija prestala nizati historijske poraze

Ekspoze Ane Brnabić: Srbija prestala nizati historijske poraze

161

Beograd — “Ova vlada bit će vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta”, najavila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić predstavljajući zastupnicima srbijanskog parlamenta novu vladu, ministre i šest ključnih ciljeva u budućem mandatu.

Brnabić je istakla strateške prioritete – nastavak borbe protiv covida 19, očuvanje državnih i nacionalnih interesa na Kosovu, borba protiv organiziranog kriminala i mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije u unutrašnjoj i vanjskoj politici, vladavinu prava i daljnje ekonomsko jačanje države, zatraživši podršku zastupnika za svoj program.

“Srbija je danas zemlja koja je prestala nizati historijske poraze i postala zemlja koja pobjeđuje. Počeli smo vjerovati u sebe, vlastite kapacitete i vlastiti uspjeh. Ne međunarodnom planu Srbija je zemlja koju se poštuje i uvažava, a ne zemlja pred koju se postavljaju ultimatumi i uslovi”, istakla je Brnabić kojoj je, poslije pobjede Srpske napredne stranke na junskim izborima, povjeren mandat da vodi i buduću vladu, prenijeli su hrvatski mediji.

Brnabić je naglasila da će vlada biti proevropska, opredijeljena za ubrzavanje procesa evropske integracije i usklađivanje Ustava s evropskim pravnim tekovinama u području pravosuđa.

Među strateškim opredjeljenjima vlade je i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te unapređenje regionalne saradnje jer, po njenoj ocjeni, “samo sigurna regija osigurava da Srbija bude sigurna”.

“Zato ćemo dalje predano raditi na regionalnoj suradnji”, poručila je Brnabić istaknuvši u tom pogledu političko-ekonomsku inicijativu o stvaranju tzv. “mini Shengena”.

(StarMo)