Naslovnica BiH Ekonomisti pisali MMF-u: Pare se troše u budžetsku potrošnju

Ekonomisti pisali MMF-u: Pare se troše u budžetsku potrošnju

229

Sarajevo — Grupa ekonomista iz Bosne i Hercegovine saopštila je da je zabrinuta najavama vlasti u Bosni i Hercegovini za dobijanje novog kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji, prema najavama, iznosi 750 miliona eura.

U pismu koje su uputili MMF-u, kancelariji u Sarajevu 30. novembra, oni su naveli da se, iz dosadašnjeg iskustva u saradnji sa MMF-om, koji uključuje i posljednju uplatu od 330 miliona eura putem Instrumenta za brzo finansiranje u junu ove godine, “dobiveni novac usmjerava u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i provedbe obećanih reformi”.

“Stoga, želimo vas zamoliti i kao građani i kao grupa ekonomista, da prilikom pregovora oko zaključenja novog kreditnog aranžmana, uzmete u obzir činjenicu dosadašnjih neispunjenih obećanja predstavnika vlasti, smatrajući da su potrebni jasni uslovi i namjena utroška sredstava”, navodi se u pismu grupe ekonomista koju potpisuju Svetlana Cenić, Draško Aćimović, Zoran Pavlović, Admir Čavalić i Faruk Hadžić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U pismu se dodaje da “podrška nužno ne mora biti usmjerena prema višim nivoima vlasti, već i prema progresivnim lokalnim zajednicama”.

“Sa konkretnim idejama i projektima, gdje bi se novac usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanja taksi za osnivanje pravnih lica, digitalizacije javnog sektora, restruktuiranja poslovanja javnih komunalnih preduzeća, unapređenja zdravstvenog sektora, a ne u tekuću budžetsku potrošnju i finansiranje preglomazne i neefikasne administracije”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Međunarodni monetarni fond počinje 30. novembra razgovor sa vlastima Bosne i Hercegovine o novom kreditnom aranžmanu.

Kompletan teket je na ovom linku.

(StarMo)