Naslovnica BiH Ekonomija u BiH: Negativni trendovi prvi put od 2012.

Ekonomija u BiH: Negativni trendovi prvi put od 2012.

618
foto arhiva

Sarajevo — U prvoj polovini 2019. godine zabilježen je nastavak usporavanja dinamike ekonomskog rasta u BiH koji je počeo još u posljednja dva kvartala prethodne godine.

Negativni trendovi u oblastima industrijske proizvodnje i izvoza roba zabilježeni su prvi put od recesijske 2012. godine, navodi se u analizi Odjela za istraživanja i savjetovanja Raiffeisen banke u BiH.

U osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja, koja čini 20 posto BDP-a, pala je za 4,7 posto u odnosu na isti period prošle godine. Navedeno je, prije svega, posljedica jednokratnih negativnih efekata zaustavljanja proizvodnje ključnih bh. proizvođača i izvoznika, ali i smanjenja proizvodnje zbog manje potražnje na ključnim evropskim tržištima. Zbog ovih negativnih trendova je i ukupan izvoz roba zabilježio pad za 2,3 posto na godišnjem nivou.

Analitičari Raiffeisen banke navode da turistički sektor ostaje jedna od oblasti s najvišim dvocifrenim stopama rasta, očekivanim pozitivnim doprinosom BDP-u te očekivanim prilivom prihoda od izvoza turističkih usluga iznad milijardu eura. Pozitivan doprinos na ekonomski rast će imati nastavak određenih radova na dionicama koridora Vc, značajni regionalni infrastrukturni radovi te snažan rast stanogradnje.

“Ne strahujemo od nove recesije u 2019. godini obzirom da su loši pokazatelji u realnom sektoru donekle kompenzirani snažnim rastom maloprodaje i veleprodaje koje čine 21 posto BDP-a. On ukazuje i na snažan rast domaće potražnje i privatne potrošnje koja će biti ključni pokretač rasta ove godine i zabilježiti rast od 1,7 posto. Domaća potrošnja je podržana rastom neto plata za 4 posto, značajnim prilivom doznaka stanovništva iz inostranstva te rastom zaduženja i kreditiranja stanovništva kod domaćih banaka” – navode analitičari Raiffeisen banke.

(StarMo)