Naslovnica Mostar Eko-udruženja: Jezero Vihovići nije zagađeno

Eko-udruženja: Jezero Vihovići nije zagađeno

198
foto: Facebook - ilustracija

Mostar — U organizaciji Ekološkog udruženja “Eko kop” iz Mostara započela je ekološka akcija ispitivanja kvaliteta vode i životnih uslova na lokalitetu jezera na rudarskom površinskom kopu Vihovići.

Jezero je već odavno enigma zbog višegodišnjih tvrdnji o njegovoj zagađenosti zbog čega je i provedena akcija stručnog i profesionalnog ispitivanja, koja će, kako vjeruju ekološki aktivisti, pobiti takve tvrdnje.

Uzeti su uzorci vode i mulja kako bi se ispitao biohemijski kvalitet vode, te je ulovljeno par primjeraka ribe iz jezera kako bi se utvrdio kvalitet prirodnog ambijenta u kojem one obitavaju.

Svi prikupljeni uzorci poslat će se na analizu u licencirane ustanove, a rezultati testiranja bit će javno objavljeni, čime će se, kako kažu iz “Eko kopa”, konačno demistificirati priča o zagađenosti jezera.

Akcija je provedena u saradnji s roniocima i ribarima iz Ekološko-ronilačkog kluba “Leut” Mostar i Ribolovnog društva “Neretva 1933”.

Predsjednik Udruge “Eko kop” Vjekoslav Novak kazao je kako je riječ o drugoj po redu akciji koju su provele te ekološke organizacije, nakon što su u martu ove godine zajedno posadili stotinu lipa posvećenih mostarskim rudarima.

“Ove akcije nastavak su naših težnji da od ovog prostora napravimo sportsko-rekreacijski centar Vihovići na dobrobit svih nas”, kazao je Novak za Fenu, prenijeli su bh. portali.

Pored stvaranja uslova za rekultivaciju i uređenje sportsko-rekreacijskog centra cilj aktivnosti je, kako kaže portparol i voditelj projekata “Eko kopa” Mostar Branislav Stojkić, konačno utvrditi je li jezero onečišćeno.

“Cilj naše ekološke akcije je uzimanje uzoraka s lokaliteta površinskog kopa u Vihovićima kako bi demistificirali priču koja se već godinama ponavlja da je ovo jezero zagađeno. Mi kao ekološki aktivisti vjerujemo da to nije tako i upravo ovom akcijom želimo razuvjeriti sve one koji tvrde da je jezero zarazno”, izjavio je za Fenu Stojkić.

U prilog tome, kako kaže Stojkić, ide i to što su oko jezera primijećena stanište različitih ptica, patki, žaba, a tu su i primjeri ribara koji su u jezeru ulovili kapitalne primjerke različitih riba.

Ronilačku ekipu predvodio je voditelj jedinice za spašavanje na vodi Civilne zaštite HNK Dragan Popovac. Oni su ispitali različite parametre na određenim dubinama, kao i temperaturu i stepen zamućenosti jezera.

“Napravili smo prvi put jedan istraživački zaron s ciljem ispitivanja vidljivosti, temperature vode i uzimanja uzoraka. Temperatura vode je na površini danas 23, a na dubini od 16 do 20 metara, bilo je 13 stepeni. Vidljivost je prvih pet metara solidna, između pet i deset odlična, deset do petnaest je podnošljiva, a preko toga dosta mutna i mračna”, kazao je Popovac.

Uočeno je i par riba u prvom, toplom sloju, dok je dno prekriveno muljem.

“Preko 15 metara mulj je taman i vjerojatno je u pitanju ugljena prašina – kazao je Popovac. Uzeli smo uzorke s 10 do 15 metara dubine koje ćemo testirati i vidjeti je li voda zagađena”, istakao je.

Na površinskom kop danas zatvorenog rudnika mrki ugljen eksploatirao se do sredine 90-ih godina prošloga stoljeća.

Pred kraj rada rudnika problem je počela stvarati voda koja je dolazila iz Neretve. U početku se to rješavalo pumpama, no nakon određenog vremena to više nije bilo moguće, jer je voda prebrzo navirala pa se na prostoru kopa stvorilo akumulacijsko i umjetno jezero.

Prije desetak godina na Vihovićima je završena prva faza sanacije, a sada bi trebala početi rekultivacija cijelog tog područja.

(StarMo)