Naslovnica BiH EK zabrinuta: Odliv radne snage iz BiH

EK zabrinuta: Odliv radne snage iz BiH

421

Bruxelles/Sarajevo — BiH je u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije i sposobnosti da se nosi sa pritiskom konkurencije i tržišnim snagama unutar EU, jedna je od ocjena sa četvrtog sastanka Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku koji je održan 19. i 20. novembra u Bruxellesu.

Evropska komisija je izrazila posebnu zabrinutost zbog nastavka migracije stanovništva iz BiH koja može dovesti do odliva radne snage s tržišta rada, te je istakla potrebu da BiH ubrza svoj ekonomski razvoj i dostigne druge države.

BiH je u 2018. godini ostvarila realni rast BDP-a od 3,6 posto, dok se u 2019. godini zbog slabljenja ekonomske aktivnosti u okruženju bilježi usporavanje ekonomskog rasta. Konstatiran je pozitivan trend rasta direktnih stranih investicija od 43 posto u prvoj polovini 2019. godine, dok je u prvih osam mjeseci tekuće godine zabilježen rast vanjskotrgovinskog deficita za oko 10 posto. EU je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner i na njega se odnosi 2/3 ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH, prenose bh. mediji.

Evropska komisija ocijenila je kako se BiH treba posvetiti ubrzanju i unapređenju procedura donošenja odluka u zemlji, poboljšanju poslovnog okruženja, kao i efikasnosti i transparentnosti javnog sektora, posebno javnih poduzeća. BiH treba usmjeriti posebnu pažnju na kvalitet obrazovanja i njegovu usmjerenost na potrebe tržišta rada i kvalitet fizičkog kapitala kao što je transportna i energetska infrastruktura.

Evropska komisija je pozvala da se osigura održiva politička podrška i vlasništvo nad ekonomskim i socijalnim reformama kroz izradu akcionog plana za implementaciju dokumenta Zajedničke socio-ekonomske reforme 2019.-2022. godina. Komisija je, također, pozvala BiH da izradi i dostavi Program ekonomskih reformi za period 2020. – 2022. godina.

Pododbor za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku je jedno od zajedničkih tijela BiH i EU osnovanih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju u svrhu praćenja njegove provedbe, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

(StarMo)