Naslovnica Život EK: Vjerska pitanja u nadležnosti države

EK: Vjerska pitanja u nadležnosti države

390
foto arhiva

Brisel — Regulisanje vjerskih prava je unutrašnje pitanje svake zemlje i u tom smislu Evropska Unija nema nikakvu nadležnost, poručili su evropski zvaničnici, osvrćući se na posljednja dešavanja na relaciji između Crne Gore i Srbije, nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica u Podgorici.

Ana Pisonero, portparolka Evropske Komisije, je novinarima izjavila da Evropska Unija pridaje veliki značaj dobrosusjedskim odnosima i stvaranju klime koja omogućuje dijalog, “uključujući ovdje i sensibilna pitanja poput Zakona o vjerskim slobodama”.

“Jasno smo stavili do znanja da su sva pitanja vjerskih sloboda, u nacionalnoj nadležnosti svake zemlje”, poručila je Pisonero, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ona je poručila da bi ugrožavanje dobrosusjedskih odnosa, naročito u zemljama koje pregovoraju o članstvu, moglo uticati na integracijske procese.

“Dobrosusjedski odnosi su veoma važni da bi se napredovalo u pregovarčkom procesu za svaku kandidatsku zemlju. Ne želim da komentarišem o konkretnom incidentu, budući da EU nema nikakvu nadležnost oko ovog pitanja. Međutim željeli bismo vidjeti dobre odnose između susjeda, I to je ključni uslov za integracijske procese. I naravno ovo indirektno utiče”, poručila je porptarolka Evropske Komisije.

Pisonero je apelovala na mir i odbila da komentariše događaje na terenu niti kako je rekla “političke izjave lidera”.

(StarMo)