Naslovnica Život EK predstavila osmi paket sankcija Rusiji

EK predstavila osmi paket sankcija Rusiji

120

Sarajevo/Bruxelles — Prijedlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je predstavila Evropska komisija uključuje i sankcioniranje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija.

“Uvodimo novu kategoriju u kojoj ćemo moći staviti na popis pojedince ako zaobilaze sankcije. Na primjer, ako kupe robu u Evropskoj uniji, unesu je u treću zemlju, a zatim u Rusiju, to će biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na spisku sankcioniranih. Mislim da će to imati veliki učinak odvraćanja”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, prenosi Patria.

Ona je istakla da su dosadašnje sankcije EU teško pogodile režim ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“One su mu otežale finansiranje rata i sada povećavamo napore u tom pravcu”, rekla je. Evropska unija je već ranije donijela odluku o zabrani uvoza ruske sirove nafte koju se prevozi tankerima, a koja stupa na snagu 5. decembra.

Nedavno je grupa najrazvijenijih zemalja G7 predložila da se uvede ograničenje cijena ruske nafte za treće zemlje i sada u tom pravcu ide i prijedlog Komisije.

“Znamo da neke zemlje u razvoju i dalje trebaju rusku naftu po niskoj cijeni. U današnjem paketu mi postavljamo pravni okvir za uvođenje ograničenja cijene ruske nafte za treće zemlje. To će s jedne strane smanjiti ruske prihode od prodaje nafte, a s druge držat će stabilnim globalna energetska tržišta”, rekla je von der Leyen.

Novi, osmi paket sankcija uključuje dodavanje još 1300 fizičkih i pravnih lica na listu sankcioniranih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi eura, zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju.

Predlaže se da državljani EU-a više ne mogu biti u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća.

(StarMo)