Naslovnica Region EK o CG: Kad se formira vlada…

EK o CG: Kad se formira vlada…

221

Brisel — Evropska unija (EU) u principu ne komentariše izborne rezultate u bilo kojoj zemlji, jer se uvijek čeka na formiranje vlade, objašnjavaju zvaničnici briselskih institucija.

Ana Pisonero, portaparolka Evropske komije (EK) nadležna za proširenje je podsjetila da je Brisel izdao saopštenje odmah nakon preliminarne procjene Misije OSCE-a, odnosno Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

“Reagovat ćemo, kao i u drugim zemljama, kada nova vlada položi zakletvu”, izjavila je Pisonero za Radio Slobodna Evropa (RSE), podsjetivši da se EU institucije sada raduju konstituisanju novog parlamenta i formiranju nove vlade “koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka EU”.

“Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja u EU, a mjeseci koji su pred nama moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gdje je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja o vladavini zakona, 23 i 24”, istakla je Pisonero.

(StarMo)