Naslovnica Region EK: Devet milijardi eura za Balkan

EK: Devet milijardi eura za Balkan

427

Brisel — Evropska komisija danas je objavila sveobuhvatan ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan od devet milijardi eura, s ciljem podsticanja dugoročnog oporavka regiona.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da su građani zapadnog Balkana dio Evrope i da im je u zajedničkom interesu da pomogu napredak šest partnerskih zemalja regiona na putu prema EU.

“Ekonomskim i investicionim planom se pružaju konkretne mjere kao podrška procjeni paketa za proširenje i tako daje snažna podrška ekonomskom oporavku i reformama”, rekao je Borrell.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je prilikom predstavljanja novog plana istakao da će biti aktivirano do devet milijardi eura za glavne investicione inicijative u oblasti saobraćaja, energetike, te zelene i digitalne tranzicije kako bi se ostvario održiv rast i otvorila nova radna mjesta.

Prema njegovim riječima, plan nudi i put za uspješnu regionalnu ekonomsku integraciju kako bi se ubrzalo usklađivanje sa EU i smanjile razlike u razvijenosti regiona, čime bi bio ubrzan i proces integracije u Uniju.

Planom je utvrđeno deset inicijativa za ulaganje u glavne putne i željezničke veze u regionu, obnovljive izvore energije, obnovu javnih i privatnih zgrada radi povećanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija štetnih gasova, infrastrukturu za rukovođenje smećem i otpadnim vodama.

Predviđene su i druge inicijative koje uključuju povećana ulaganja u privatni sektor radi podsticanja konkurentnosti i inovacija, posebno malih i srednjih preduzeća, te garanciju za mlade.

Uz dodjelu znatnih bespovratnih sredstava za region, EU može dati garancije radi smanjenja troškova finansiranja javnih i privatnih ulaganja, te ublažavanja rizika za ulagače.

Očekuje se da će u narednoj deceniji biti aktivirana ulaganja u iznosu do 20 milijardi eura kroz podršku u okviru novog instrumenta garancija za zapadni Balkan, koji je obuhvaćen garancijama za spoljno djelovanje EU i Evropskim fondom za održivi razvoj, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)