Naslovnica Politika Eichhorst: Prestati sa “razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem”

Eichhorst: Prestati sa “razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem”

143

Sarajevo — Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst razgovarala je, putem telefona, s liderima političkih stranaka u BiH Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

Naglasila je potrebu da se prestane sa “razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem”. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

Direktorica Eichhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ti razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Eichhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom, od 27. do 30. oktobra, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH, prenosi Patria.

(StarMo)