Naslovnica Politika Eichhorst: Osigurati slobodne, pravične i transparentne izbore

Eichhorst: Osigurati slobodne, pravične i transparentne izbore

123

Sarajevo — Direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst je nakon sastanka koji su zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer i ona imali s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, izjavila novinarima da je ohrabrena porukama koje su čuli.

Prema njenim riječima, razgovarali su o suštinskim pitanjima, možda ne na nivou tehničkih detalja, ali svakako su se dotakli važnih pitanja, „razumijevajući da smo generalno u svom poslu naviknuti na političke razlike i različite političke stavove“.

– Ovom prilikom razgovarali smo o pitanjima koja su suštinska i zaista mogu promijeniti živote građana u BiH. Naša današnja posjeta je pokazatelj snažne posvećenosti EU i SAD Bosni i Hercegovini, njenom napretku, iskoracima na evropskim putu ka punopravnom članstvu u EU, odnosno generalnom integrisanju cijelog regiona, ovog dijela jugoistočne Evrope – navela je Eichhorst.

To je, dodala je, nešto na čemu ćemo zajednički raditi kroz reforme.

– Reforme su možda riječ koju ste toliko puta imali priliku do sada čuti. Sada je konačno vrijeme da to više ne bude jedna puka fraza već da je pretočimo i u konkretne aktivnosti – kazala je Eichhorst, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Dodala je da 2021. godina predstavlja istinsku priliku za važne iskorake i napredak kada je riječ o ustavnim reformama i reformama izbornog zakonodavstva koje bi trebale biti u skladu sa mišljenjem Evropske komisije i evropskim standardima.

– Tokom sastanka imali smo priliku da razgovaramo o samom radu Interresorne radne grupe i njenoj izuzetno važnoj ulozi koju treba odigrati u realizaciji preporuka OSCE-a i ODIHR-a, kako bi došlo do istinskih promjena i kako bi se osigurali slobodni, pravični i transparentni izbori – istaknula je ona, dodajući da su ključne aktivnosti pred Interresornom radnom grupu.

Prema njenim riječima, jedna od važnih tema je bila i konkretizacija datuma kada bi se eksperti konkretno mogli sastati i početi s radom na realizaciji presuda, ne samo „Sejdić-Finci“ i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava, već i presuda Ustavnog suda BiH, a kojima bi se u konačnici uklonila diskriminacija iz ustavnih i drugih odredbi.

– Proces je nešto što treba dodatno ubrzati, dati mu jednu dodatnu energiju, osigurati konstruktivnost u pristupu, inkluzivnost cijelog procesa, kako bi se svi postojeći prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH na adekvatan način razmatrali. Mi smo tu da pomognemo, da pružimo podršku bez ikavih razlika, podjednako za sve građane – kazala je Eichhorst.

Navela je da to jeste jedan jedinstveni stav koji EU ima sa SAD-om, a u cilju prosperiteta BiH.

(StarMo)