Naslovnica Život Egipat ukida vanredno stanje

Egipat ukida vanredno stanje

54
predsjednik Egipta, Abdel Fattah al-Sisi

Kairo — Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je da ukida vanredno stanje uvedeno u toj zemlji prije četiri godine nakon napada na koptske crkve.

“Zahvaljujući svojim velikim i lojalnim ljudima, Egipat je postao oaza sigurnosti i stabilnosti u regiji. Zato sam odlučio ne produžiti vanredno stanje u cijeloj zemlji”, rekao je Sisi na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, prenosi televizija N1.

Vanredno stanje uvedeno je na cijeloj teritoriji Egipta u aprilu 2017. nakon krvavih napada na koptske crkve, glavnu kršćansku manjinu na Bliskom istoku u sjevernim gradovima Tanta i Aleksandrija, za koje je odgovornost preuzela ekstremistička grupa takozvana Islamska država.

Otad se vanredno stanje neprestano obnavljalo bez prekida.

Na Sinajskom poluostrvu uvedeno je vanredno stanje 2014. godine zbog islamističke pobune, koju predvodi lokalni ogranak tzv. Islamske države. Egipatska vojska i policija od februara 2018. provode veliku antiterorističku operaciju na Sinaju, ali i u nekim dijelovima zapadne pustinje, između doline Nila i granice s Libijom.

Vanredno stanje značajno proširuje ovlasti policije u pogledu hapšenja, kontrole i mogućnosti uvođenja slobode kretanja, a u nekim područjima je vladao policijski sat.

(StarMo)